Tuesday, February 22, 2011

Blog akan Mati, Pembaca akan Lari..

Assalamualaikum semua..Hari ni wave nak bincang dengan korang dua kata-kata dari Ben Ashaari yang penuh dengan seribu makna..Kata-kata ni wave petik dari VLog Ben Ashaari yang terkini kat Putrajaya..Memang nampak ringkas tapi penuh dengan tips berguna dalamnya..

" Blog kita perlu sentiasa ada update, jangan bagi blog kita mati " - Ben Ashaari -
Ada benarnya kata-kata Ben Ashaari ni..Ya..Semua blogger memang perlu update entri sekurang-kurang satu entri sehari..Walaupun kita nampak ringkas pesanan ini, namun terdapat seribu makna dalam frasa ini..Salah satu elemen yang penting kepada seorang blogger adalah rajin dan bijak dalam membuat update..Sebagai contoh, Ben Ashaari selalu update entri pendek-pendek je kan..Bukan sebab kurang idea tapi ada helah disebalik semua tu..Kalau nak tau, kena tengok Vlog tu dulu..

Jadi, blog akan mati, pembaca akan lari, dan pengiklan akan pergi jika tiada update dalam sehari..

" Satu pembaca boleh menghasilkan sepuluh pembaca yang baru, bergantung kepada kreativiti kita untuk menarik mereka " - Ben Ashaari -
Kreatif ??? Sebut pasal kreatif semua orang akan cakap, "aku tak cukup kreatif ke??" Kreatif adalah satu perkara yang abstrak dan tidak dapat dinilai dengan mata kasar..Sekali lagi Ben Ashaari menyatakan satu elemen yang amat penting kepada blogger..Kreativiti dalam berblogging adalah amat penting dan sangat membantu dalam membina kekuatan sesuatu blog..Blog yang menarik penuh dengan pembacanya..Satu pembaca boleh menghasilkan sepuluh pembaca..Dah macam MLM dah kan..Tapi itulah hakikat berblogging..Jadi benarlah, kreativiti sangat diperlukan dalam berblog..

Sebenarnya wave pun masih tercari-cari rentak untuk mengekalkan pembaca..Nampak je ramai follower, tapi tak ramai yang datang..Kalau ada berita sukan ratus-ratus datang tapi satu komen pun tak ade..Banyak lagi kelemahan..Harap rakan-rakan dapat membantu..Sekian..

30 comments:

  1. setuju2..kena wat mobile blog, baru la senang nak update

    ReplyDelete
  2. follower ramai, visitor tak sampai 50orang sehari..komen apatah lagi...kena tingkatkan usaha ni untuk mencari pembaca setia blog...hehehe..


    New Entry: Keputusan SPM 2010

    ReplyDelete
  3. betul..betul..betul. Setuju sesangat...tapi kadang2 tu penat nak memikirkan apa yg nak tulis utk new entry.

    ReplyDelete
  4. betul3
    susah juga satu n3 sehari
    kalu setakat copy n paste tu no prob

    tapi x syok ar..xori

    ReplyDelete
  5. kena beli hp yg leh live blogging...ada hajat dah ni

    ReplyDelete
  6. thank's for your information...from bandung indo with love...

    ReplyDelete
  7. agak trase ngan tajuk entry nie.tapi setuju dengan pandangan tu..memang la kalau sayangkan follower anda,update la blog selalu yer..

    err..baru perasan da bape lame ta update blog...hush! kene update skarang nie.

    ReplyDelete
  8. betul tu.
    tapi mungkin jugak tak yang blogger sendiripun pilih blog kalau dia nak sokong nih.
    sebab tu kita tengok hanya blog glam jer yang banyak komen. sedangkan blog biasa walaupun entri best tapi tiada komen.
    camna tu?

    ReplyDelete
  9. Kesimpulannya, bukan senang nak carik pembaca setia macam belog Bro Ben. Hahaha~ mana nak dapat pembaca setia, belog sendiri pun seminggu sekali update :P

    ReplyDelete
  10. kena sentiasa update blog bukan saja dari segi entry tapi juga persembahan blog.. :) maksudnya di sini kena rajin blogwalkibg la ye..

    ReplyDelete
  11. liveblogging dari henpon 1 cara kita sentiasa update

    ReplyDelete
  12. agree..tp slalu tade mase nak update. kat opis pon kadang2 sempat curi2 melawat kawan2 je la.

    ReplyDelete
  13. hee

    jarang update .

    sbb tak cukup rajin .

    ReplyDelete
  14. lalu2 sini..blog mmg mati kalau tak update..tapi kadang2 ter kubur lar mood..tu jadik mati jer..hehehe..thanks yer drop by my blog

    ReplyDelete
  15. tapi kalau blog tu memang owner dia famous, dia tak update sbulan pun orang hari2 bukak blog dia tunggu updates

    ReplyDelete
  16. hmm..btol la kata Ben tu..tpi mslhnya nak update tu yg kekadang takda idea la, tak ada masa la kan..

    ReplyDelete
  17. usahakan artikel yang boleh menjana trafik melalui SERP dengan mengunakan keyword popular.

    ReplyDelete
  18. blog macam bisnes...kena ada try n error,kena risiko dan berani mati...
    *err..xde la smpai mati...*
    huhu...

    ReplyDelete
  19. penuh makna kan..kena korek idea dari dia lagi.

    ReplyDelete
  20. best kalau dapat komen dari dorang kan .

    http://putrisayangkamu.blogspot.com/2011/02/aku-tak-nak-cakap-sendiri-sendiri.html

    ReplyDelete
  21. salam,,,,
    ziarah pagi...

    "Post Terbaru SuManje...cek it..!!"

    kalau sudi jemput singgah post terbaru Sumanje

    Thanks so much

    ReplyDelete
  22. ahaha..i mmg jrg sgt2 update bl0g..:P

    ReplyDelete
  23. as salam..
    oh~
    saya ok je bab cari2 idea ni.dalam dashboard tu, entri2 dalam draft, bersepah2.tunggu masa je lengkapkan dan published.

    tapi apabila kita memang minat, idea dah ada, kerja pula yang mambataskannya.
    macam saya la..kerja dalam bidang welding.kebanyakkannya offshore. perkara2 yang berkaitna dengan ni, memang mengganggu rutin harian untuk berblog. kat atas pelantar, paling sesuia adalah satellite broadband.lagipun, kalau boleh surf, kerja yang bertinmbun kena disiapkan.sebab, kerja offshore ni memang pressure gila la..kebiasaannnya, on call je. review keje lagi, memang kena banayk bersabar. lagipun, telepon adalah dilarang sama sekali untuk dibawa.sob2.tak boleh internet guna telepon.

    tapi kalau nak difikirkan betul2, sya kan pilih kerjaya berbanding dengan blog. belajar penat2, nak capai apa yang diimpikan dalam bidang saya ni.lain la kalau dah tua.hehe..lepak layan blog :p


    berbalik kepada topik,
    saya jenis kalau dah published entri, mesti online sebab nak pantau komen2.dan beri maklum balas dalam masa tu juga.seboleh2nya la. sebab kebanyakkan pembaca/pengunjung, suka bila kita beri maklum balas.tak macam sombong la..

    saya update entri, sekurang-kurangnya sekali sehari.tapi kalau dah kerja menjadikan saya sibuk, memang lebih 2 bulan keatas la tak berupdate.hoh~

    ReplyDelete
  24. btl 2,....

    tapi kite kn jugak ade byk mase nak buat semua 2..
    kadang2 kerja membataskan kite..:)
    ape pun semoga korang2 semua berjaya dlm duia BLOG..

    JOM jengah blog saya... Meh Makan UBAT!!! (http://sheypull.blogspot.com)

    ReplyDelete
  25. bergantung dgn keadaan..kalau line slow mcm siput, camne nk update tiap2 hari. huhu

    ReplyDelete