Friday, February 4, 2011

Kedudukan Iklan Nuffnang Yang Strategik..

Assalamualaikum semua..Hari ni WX nak kongsi sikit dengan korang apa yang WX tau..Benda ni dah ramai yang tau dan memang penting bagi blogger yang kaki iklan..hehe..Ramai yang tanya WX macam mana earning boleh tinggi..Tak la tinggi mana pun..Sikit-sikit ja..Klik SINI untuk lihat..

Iklan nuffnang ada 3 jenis..Iklan leaderboard (LB) , large rec (LR) , dan skyscraper (SS)..Kedudukan iklan merupakan salah satu faktor penting dalam menjana income..Yang pertama sebab bila kedudukan strategik, pengunjung lebih mudah melihat dan mudah untuk klik..Yang kedua, para blogger akan mudah dapat Buffered Earning..


Iklan LeaderBoard biasanya diletakkan di bahagian atas ataupun bahagian header..Orang selalu tanya, nak letak iklan atas atau bawah header..Mengikut pengalaman dan tinjauan, iklan LB yang berada diatas header lebih mudah mendapat BE..

Iklan SkyScraper mestilah diletakkan di sidebar blog..Namun begitu, sekarang terdapat trend baru iaitu dengan meletakkan ikan SS terapung..Kedudukan begini lebih attractive dan disukai oleh nuffnang..Jika diletakkan di sidebar, kedudukan iklan mestilah di atas sekali dalam column sidebar tersebut..Widget-widget lain perlu diletakkan dibawah..

Iklan Large Rectangle disarankan oleh nuffnang untuk diletakkan di antara post..Klik SINI untuk tutorial memasang iklan tersebut.. Namun begitu, bagi WX kedudukan yang lebih strategik adalah diletakkan diatas first entry..Iklan akan lebih menonjol..

Setakat ini dulu perkongsian mengenai kedudukan iklan yang strategik..Segala maklumat adalah dari pengalaman dan pembacaan dari blog lain..Sebarang salah dan silap sila maklumkan ye..TQ..

7 comments:

  1. menarik.. dah lama xdapt BE T-T

    xpe.. xkisah pun.. ikut kata pihak nuffnang... bagi can la kat orang lain.. dorang pun nak merasa juga

    ReplyDelete
  2. @Bro Framestone

    orang lama kan dah dapat byk dah..bg orang lain pulak...hehe..

    ReplyDelete
  3. yang terapung tu, memang nuffnang suke, tapi pembaca berlaptop kecik tak suke tau~ saya pernah kena tegur..heheheh...

    ReplyDelete
  4. ehhehee, semua tok dah pasang mcm tuh!!! BE laju jer.. okey jugak lah!! ahha

    ReplyDelete
  5. Salam new blogger

    nice blog...hehehe

    jom singgah blog saya

    http://zubir5588.blogspot.com
    \segala komen dan cadangan adalah amat dialu-alukan...tq

    ReplyDelete