Tuesday, December 28, 2010

Ciri - Ciri Kemurungan..

Assalamualaikum semua..Hari ni waveX tak tau nak kongsi apa dah..Nak copy paste pun dah malas..Tiba - tiba tadi terbaca ciri - ciri orang yang murung atau depress..Mungkin semua orang dah tau..Tapi nak kongsi jugak..hehe..

Bila masalah murung ni mesti melibatkan emosi seseorang kan??
Antaranya :

1 - Sengsara @ Susah @ Gelisah
2 - Kurang minat dalam membuat sesuatu kerja..
3 - Kurang keyakinan diri..Rasa macam diri tak berguna dan asyik rasa bersalah je..Lepas tu asyik                 menyalahkan diri atas kesalahah masa lalu..
4 - Hilang motivasi dan tidak bersemangat..
5 - Asyik memikirkan tentang kematian, maut dan bunuh diri..
 Perubahan atau kesan pada badan :

1 - Masalah dalam berfikir atau membuat keputusan dan mengingati sesuatu..
2 - Sakit - sakit belakang dan pening kepala..
3 - Lemah syahwat
4 - Gangguan masa tidur..
5 - Hilang selera makan..

13 comments:

  1. ape punca kemurungan ni? ada penyelesaiannya?

    ReplyDelete
  2. salam~ walopun kemurungan dengan soklan 2b enchek BA tadi, tapi gumbira jugak dapat join~ jadi tak murung da~ hehehe

    ReplyDelete
  3. totally agree!! ^_^
    hepy2 sokmo..

    ReplyDelete
  4. Okay sangat suka entry ni! Memang betul pun! :D

    ReplyDelete
  5. kdg2 selalu rasa bersalah jugak sbb takut tak dapat puaskan hati semua org dgn keputusan atau perbuatan yg saya buat..haha xD

    ReplyDelete
  6. as salam..
    ada juga kajian dan fakta yang menyatakan,
    kemurungan berlaku akibat kecederaan/ gangguan pada kelenjar dalam otak. selain itu, kecederaan otak itu sendiri yang menyebabkannya. kes yang biasa kita boleh lihat di wad neurologi, barah. apabila terjadi barah otak, kesan2 yang berkaitan dengan mental jelas dapat kita lihat seperti hilang ingatan atas perkara2 yang baru berlaku, perubahan emosi secara tiba2, hilang
    identiti, personaliti, perubahan tingkah laku.

    ReplyDelete
  7. nice...Oppa tak murung pun..
    mengharapkan kegembiraan selalu berada di sekeliling Oppa :)

    ReplyDelete